Itthon is megmutatjuk: környezettudatosan élni menő!
Együtt kapcsolunk! - WWF Föld Órája 2019

Egyre többen csatlakoznak a WWF Magyarország által indított Föld Órája kihíváshoz. Bolygónk megóvása és a fenntarthatóság követendő példa lett, mindenki a maga módján tesz környezetéért, és ezt büszkén mutatja meg a közösségi médiában. Idén Budapest fényeinek lekapcsolását élőben megtekintheti bárki a Facebookon keresztül.

A WWF Föld Órája idén március 30-án 20:30 és 21:30 között lesz - az emberek jelentős részének azonban már nem csak ez az egy óra számít. Hiszen tudjuk, hogy a 60 perc sötétség szimbolikus: felhívja a figyelmet arra, hogy itt az ideje mindenkinek környezettudatos döntéseket hoznia életében.

"A WWF Magyarország egy négyhetes kihívássorozatot indított, mely során bárki számára kivitelezhető fenntarthatósági tippeket ad a táplálkozás, a hulladékcsökkentés, a háztartás és az energiatakarékosság terén. Így mindenki kiválaszthatja azt, amit a saját életébe be tud illeszteni. A kihívás már negyedik hete terjed a közösségi média felületein #földórája2019 hashtaggel, és a posztok egyértelművé tették: a fenntartható életmód hazánkban is egyre menőbb" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Így is lehet!

Sokan húsmentes ételek fotóit osztják meg a hashtaggel - hiszen a hús ipari előállítása több szempontból is rendkívül környezetterhelő -, de több poszt született arról is, ahogy nejlonzacskó helyett vászonszatyrot, fonott kosarat vagy többször használatos zöldség- és gyümölcstartó zsákot használnak a magyarok. Mások megmutatták, hogy a műanyag fogkefét bambuszra cserélték, de olyan is akadt, aki még a hidegben is bringára pattant autózás helyett, továbbá van, aki kissé formátlan, ám kifogástalan minőségű gyümölccsel üzeni: ha nem csak a tökéletes, szimmetrikus darabokat választjuk, azzal csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást. De a környezetbarát tisztítószerek, eldobható műanyagpalack helyett a csapvízzel töltött kulacs, a mosható pelenka, a pálmaolajmentes termékek és a szelektív hulladékgyűjtés is előtérbe került - ezek a lépések nem csak környezettudatosak, hanem menők is.

A Föld Órája kihívás mellé olyan ismert emberek álltak, mint Varga Livius, a Quimby énekese, Till Attila műsorvezető, Kovács Lehel színész és Rakonczay Gábor extrémsportoló.

A kihíváshoz még bárki csatlakozhat, és így részt vehet a sorsoláson, ahol a Föld Órája hazai partnere, a Lumenet jóvoltából energiatakarékosfényforrás-csomagokat lehet majd nyerni (részletek a foldoraja.hu weboldalon).

Élőben nézhetjük a hivatalos lekapcsolást

Március 30-án 20:30-kor, a Föld Óráján Budapest fényei is kihunynak. A hivatalos lekapcsolást egy dunai hajóról közvetíti élőben a WWF Magyarország Facebook oldalán 19:45-től, amelynek így bárki részese lehet. A ceremóniát megelőzően Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője mesél a Föld Órája történetéről és a bolygó egészségi állapotáról, majd egy kerekasztal-beszélgetés során a résztvevők azt járják körül, hogy milyen pszichológiai gátak állnak a fenntartható életmód útjába, és mit lehet tenni ez ellen. A beszélgetésen jelen lesz Dr. Purebl György pszichiáter és egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese, Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője, Kump Edina környezetkutató és hulladékcsökkentési szakértő, a Hulladékmentes.hu alapítója, valamint Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Mozgósítás világszerte

Pekingtől Bogotáig, Új-Delhitől Nairobiig számos országban vonják be a helyieket a Föld Órája akcióba. Bhutánban például az iskolákat buzdították arra, hogy támogassák a tanulók fenntartható életmóddal kapcsolatos kreatív és újító elképzeléseit. A helyi WWF kihívást indított, a nyertes iskola pedig lehetőséget kapott egy klímatudományi központ és időjárás-állomás létrehozására, hogy ezzel edukálják és érzékenyítsék a fiatalokat az éghajlatváltozással kapcsolatban.

A WWF Indonézia arra sarkallja az embereket, hogy videóban mondják el, miért fontos számukra a természet- és környezetvédelem. Amellett, hogy a videók a közösségi média felületein terjednek, az ország elnökének, illetve városi és helyi vezetőknek is elküldik azokat - arra kérve őket, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és mind nemzeti, mind helyi szinten kerüljenek napirendre a természetvédelemmel kapcsolatos ügyek.

A WWF Namíbia iskolákkal működik együtt annak érdekében, hogy az élővilág megőrzését innovatív elképzelésekkel érjék el, a franciaországi WWF pedig egy olyan mobilapplikációval rukkol elő, amely számos helyzetben emlékezteti a felhasználókat arra, hogy fenntarthatóbb döntéseket hozzanak.

Természetesen idén is lehet csatlakozni a Föld Órájához vállalatként, önkormányzatként és intézményként hazánkban is: regisztrálni a foldoraja.hu weboldalon lehet, ahova bárki feltöltheti saját kezdeményezését és rendezvényét.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány munkájának eredményeként például számos étterem ad gyertyafényes vacsorát. "Fenntartható Vendéglátóhelyeink számára fontos a környezetvédelem, így örömmel csatlakoznak olyan akciókhoz, mint a Föld Órája. Idén tizenegy budapesti és két vidéki helyszínen is vacsorázhatnak gyertyafény mellett az érdeklődők. Az éttermek listáját a közösségi média felületeinken találhatják" - mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője. 

Visszaszámlálás indul! 

A WWF követői körében már biztos ismerősen hangzik a 2019 Föld Órája kihívás, melynek keretében arra buzdítunk, hogy mutass példát, és vállalj kihívást egy fenntarthatóbb élet jegyében!

Ezen a héten az energiatakarékos életmód a témánk.. Március 31-én 12 óráig van rá lehetőséged, hogy Facebook és/vagy Instagram oldaladon megmutasd nyilvánosan megosztott fotó formájában, hogy Te hogyan teszel környezetünkért. Posztodat mindenképpen jelöld #földórája2019 hashtaggel is, mert csak így tudsz a kihívásunkra jelentkezni!

A csatlakozók között 400 db értékes Lumenet energiatakarékosfényforrás-csomagot sorsolunk ki.A kihíváshoz akár több fotóval is csatlakozhatsz, minél több tippet teljesítesz, annál több esélyed van a nyerésre! Illetve a korábbi hetek kihívásaihoz is csatlakozhatsz, melyeket a Facebook oldalunkon vagy a www.foldoraja.hu oldalon találsz.

Az utolsó héten a kihívásunk címe: ÉLJ ENERGIATAKARÉKOSAN! Hogyan kezdj hozzá?

 • Húzd ki a konnektorból a töltőt, amikor nincs rá szükséged!
   
 • Cseréld le az izzókat LED verzióra, amelyek használata a hagyományos energiatakaréko izzókhoz képest is harmadannyi CO2 kibocsátással jár, ráadásul várható élettartama háromszor hosszabb!
   
 • Vedd lejjebb a fűtést! Ha csak 1 fokkal csökkented a hőmérsékletet, fűtés számlád akár tizedével is csökkenhet, és háztartásod akár évente 300kg CO2-t is megtakaríthat.
   
 • Mindig töltsd meg teljesen a mosógépet!
   
 • Gyalogolj, kerékpározz vagy használj tömegközlekedést!
   
 • Hűtőből, mosógépből, egyéb háztartási gépekből válaszd az energiatakarékos verziót!
   
 • Kapcsolj le a Föld Óráján!

A játékszabályzatot pedig itt éred el: http://foldoraja.hu/media/WWF-FOLD-ORAJA-2019_Jatekszabalyzat.pdf

A harmadik héten a fenntartható háztartás kialakítására buzdítunk

A Föld órája abból a gondolatból nőtt világméretű akcióvá, hogy minden ember felelősséggel tartozik bolygónk jövőjéért és egyénileg is tennünk kell, hogy megőrizhessük a következő generációknak. Ezért indítottuk el a “Föld órája kihívást”.

A kihívás keretében négy héten keresztül – március 5. és 31. között –, hetente más-más kategóriában teszünk közzé a természet megóvását és a fenntartható életmódot támogató mindennapi tippeket Facebook és Instagram oldalunkon, és arra kérünk mindenkit, hogy válasszák ki azokat, amelyeket a leginkább be tudnak illeszteni életükbe. Így kis erőfeszítéssel, de mégis sokat tehetünk közvetlen környezetünkért és az egész bolygóért. 

Aki szeretne részt venni az akcióban, annak nincs más dolga, mint #földórája2019 hashtaggel nyilvános posztban feltölteni egy képet Facebook és/vagy Instagram oldalára arról, ahogy épp a kihívást teljesíti. 

A résztvevők amellett, hogy hozzájárulnak környezetük és a természet megóvásához, Lumenet energiatakarékosfényforrás -csomagot nyerhetnek. A felhívást megtalálod a www.facebook.com/wwfhungary és a www.instagram.com/wwfmagyarorszag oldalakon is.

A harmadik héten a fenntartható háztartás kategóriájában vállalhatsz kihívást. Válassz alábbi tippjeink közül vagy mutasd meg azt, Te hogyan teszel a bolygónkért!

 • Takarításhoz használj környezetbarát tisztítószereket, például ecetet! Ezzel nem juttatsz a lefolyóba a vizet szennyező anyagokat.
 • Cseréld le az eldobható papírtörlőt konyharuhára! Hidd el, ha nincs otthon, nem is érzed majd szükségét.
 • Ne folyasd a vizet mosogatás, fogmosás, borotválkozás közben! Zuhanyozz, ne fürödj!
 • Komposztáld a szerves háztartási hulladékot! Amellett, hogy kevesebb szemeted lesz, a növényeknek is termékeny szerves trágyát tudsz biztosítani vele. Ha nincs kerted, beltéri komposztálásra is találhatsz megoldásokat az interneten!
 • Kerüld a pálmaolajat tartalmazó termékeket vagy fenntartható forrásból származó tanusított pálmaolajat (RSPO) tartalmazó terméket válassz. Pálmaolajat sajnos nagyon sok élelmiszer, kozmetikum tartalmaz, mindig nézd meg az összetevőket!
 • Ha teheted, válaszd a nagyobb kiszerelést vagy újratölthető változatot a szappanból, mosószerből!
 • Fagyasztással és befőzéssel nagyon sok élelmiszert tárolhatsz, így télen is könnyedén hozzájuthatsz kedvenc szezonális élelmiszereidhez.

A játékszabályzatot itt éred el: http://foldoraja.hu/media/WWF-FOLD-ORAJA-2019_Jatekszabalyzat.pdf

A második héten a hulladékod csökkentésére buzdítunk

Négy héten keresztül – március 5. és 31. között –, hetente más-más kategóriában teszünk közzé a természet megóvását és a fenntartható életmódot támogató mindennapi tippeket Facebook és Instagram oldalunkon, és arra kérünk mindenkit, hogy válasszák ki azokat, amelyeket a leginkább be tudnak illeszteni életükbe. Így kis erőfeszítéssel, de mégis sokat tehetünk közvetlen környezetünkért és az egész bolygóért. Aki szeretne részt venni az akcióban, annak nincs más dolga, mint #földórája2019 hashtaggel nyilvános posztban feltölteni egy képet Facebook és/vagy Instagram oldalára arról, ahogy épp a kihívást teljesíti. A résztvevők amellett, hogy hozzájárulnak környezetük és a természet megóvásához, Lumenet energiatakarékosfényforrás -csomagot nyerhetnek. A felhívást megtalálod a www.facebook.com/wwfhungary és a www.instagram.com/wwfmagyarorszag oldalakon is.

A második héten a hulladékcsökkentés kategóriájában vállalhatsz kihívást. Válassz alábbi tippjeink közül vagy mutasd meg azt, te hogyan teszel a bolygónkért!

 • Nejlonzacskó helyett szerezz be vászonzsákokat, használd azt bevásárláshoz!

 • Tarts magadnál saját elviteles kávés poharat és kérd abba reggeli kávéd!

 • Válassz csomagolásmentes vagy újrahasználható csomagolású termékeket! Ilyen az üveg és a papír. Az alumínium is csaknem 100%-osan újrahasznosítható, azonban ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb. Ha teheted, járj csomagolásmentes boltba!

 • Ne használj szívószálat! A legtöbb italnak csak dísze a műanyag szívószál, anélkül is könnyedén fogyasztható. Rendeléskor hívd fel a pincér figyelmét rá, hogy nem kéred az italodba.

 • Kérd elviteles ebédedet saját ételhordóba!

 • A szelektív hulladékgyűjtés nem elég. Hasznosítsd újra magad a szemetedet!

 • Palackos víz helyett tarts magadnál kulacsot!

 • Ami neked szemét, másnak kincs. Ne dobd ki megunt ruháid, nem használatos tárgyaid, inkább cseréld el!

A játékszabályzatot itt éred el: http://foldoraja.hu/media/WWF-FOLD-ORAJA-2019_Jatekszabalyzat.pdf

Húsmentes napokat tart a Quimby frontembere

Az akcióban ismert emberek és a WWF Magyarország munkatársai is részt vesznek: a legelső kihívásban Varga Livius, a Quimby énekes-frontembere azt mutatja be, hogy hetente csupán két alkalommal fogyaszt húst, hozzájárulva ezzel a környezettudatos élethez. Tudtad? 1 kg marhahús előállításához átlagosan 15500 liter vízre van szükség, a baromfihús esetében pedig ez a szám 3900 liter. Alapvetően a hús előállításához rengeteg élelmiszerre van szükség, a világon megtermelt gabona felét ma az állatok etetésére használjuk. Kevesebb földterületet használ tehát - vagyis kisebb az ökológiai lábnyoma - egy húsmentes menünek, ezért érdemes húsfogyasztásunkat mérsékelni.

Élj fenntarthatóan és nyerj!

A kihívásban résztevők idén nem csupán jót tesznek és példát mutathatnak, de nyerhetnek is! A WWF Magyarország akciójához a Lumenet világítástechnikai vállalat is csatlakozott: 400 darab energiatakarékosfényforrás-csomagot ajánlott fel, melyet az alapítvány a Föld Óráját követően kisorsol azok között, akik legalább egy fotóval részt vesznek a kihívásban.

Részletek a főoldalon.

 

Kapcsolódj! Lépj szintet! Élj fenntarthatóan!

A világ legnagyobb önkéntes civil akcióján, a WWF által indított Föld Óráján idén is emberek milliói fejezik ki szeretetüket és elkötelezettségüket bolygónk iránt. A több mint 10 éve tartó kezdeményezés 2019-ben mindenkit arra buzdít, hogy példát mutasson tetteivel. A hazai főszervező, a WWF Magyarország idén egy négy hétig tartó kihívássorozatot indít, melynek résztvevői amellett, hogy hozzájárulnak környezetük és a természet megóvásához, Lumenet energiatakarékosfényforrás -csomagot nyerhetnek.

Négy héten keresztül – március 5. és 31. között –, hetente más-más kategóriában teszünk közzé a természet megóvását és a fenntartható életmódot támogató mindennapi tippeket Facebook és Instagram oldalunkon, és arra kérünk mindenkit, hogy válasszák ki azokat, amelyeket a leginkább be tudnak illeszteni életükbe. Így kis erőfeszítéssel, de mégis sokat tehetünk közvetlen környezetünkért és az egész bolygóért. Aki szeretne részt venni az akcióban, annak nincs más dolga, mint #földórája2019 hashtaggel nyilvános posztban feltölteni egy képet Facebook és/vagy Instagram oldalára arról, ahogy épp a kihívást teljesíti. A felhívást megtalálod a Facebook  és az Instagram  oldalakon is.

Az első héten a fenntartható étkezés kategóriájában választhatunk magunknak kihívást – vagy teljesíthetjük akár az összeset.


Hogyan kezdj hozzá?

 •  Mérsékeld a húsfogyasztásodat! Csatlakozz például olyan kezdeményezésekhez, mint a húsmentes hétfő, vagy korlátozd heti húsfogyasztásodat heti 1-2 alkalomra!
 • Csak pálmaolajmentes élelmiszert vásárolj! A pálmaolaj félkész ételekben gyakran előfordul, mindig nézd meg az összetevőket!
 • Törekedj rá, hogy olyan szezonális alapanyagokat használj a konyhádban, amelyek az adott időszakban természetes állapotban is megteremnek, vagy megfelelő tárolással, technikákkal hónapokig elállnak.
 • Szerezd be alapanyagaidat helyi termelőktől, minél közelebbről!
 • Tájékozódj, mielőtt éttermet választasz! Válassz olyan fenntartható vendéglátóhelyek közül, akik törekszenek a környezeti terhelésük csökkentésére! (Felelős Gasztrohős)
 • Törekedj arra, hogy ne hagyj ételmaradékot, mindenből annyit főzz, ami vélhetően el fog fogyni! Ha megmaradt a vasárnapi ebédből, használd fel kreatívan másnap!
 • Ne csak a legszebb, szimmetrikus gyümölcsöket és zöldségeket vedd meg! Ha kicsit hibás, girbegurba darabokat választasz, az is ugyanolyan finom, megvásárlásával viszont csökkented az élelmiszer-pazarlást!

A kihíváshoz csatlakozók között 400 db Lumenet energiatakarékosfényforrás -csomagot sorsolunk ki, amelynek tartalma 6 db 60 wattos izzó kiváltására alkalmas E27 LED fényforrás. A kihíváshoz akár több fotóval is csatlakozhatsz, minél több tippet teljesítesz, annál több esélyed van nyerni!

A játékszabályzatot itt éred el: http://foldoraja.hu/media/WWF-FOLD-ORAJA-2019_Jatekszabalyzat.pdf

Ha a közösségi média játékunkhoz nem szeretnél csatlakozni, de tennél vállalást, idén is megteheted ezt regisztrációddal a Magánszemélyek aloldalon.

 

 

Töltsd le a WWF Föld Órája 2019 arculati elemeit!
 

TÖLTSD LE!

Nézd meg, hogy a világ más tájain mit tesznek az emberek a Föld Órájáért és a fenntarható jövőért!

Earth Hour

Kapcsolódj! Föld Órája online

FacebookInstagram